Miljöpolicy

För oss är vägen till en hållbar textilindustri viktig. Vi på Swagg arbetar aktivt hela tiden med att minska vår miljöpåverkan genom hela vår verksamhet. Under de senaste tio åren har vår miljöpolicy på Swagg utvecklats och etablerats mer och mer då vårt miljötänk har fått fäste i hela organisationen.

Vad gör vi?

Vi på Swagg har sedan starten haft ett starkt miljötänk och har under åren haft olika strategier för att jobba för en hållbar utveckling inom vår bransch.

I Februari 2021 blev vi GOTS-certifierade, efter mycket arbete. GOTS står för “Global Organic Textile Standard” och är en internationell märknings organisation med fokus på miljö. GOTS-certifiering är bland de högsta certifieringarna ett plagg kan ha. En certifiering av plagget, innebär att högt ställda miljökrav har genomsyrat hela produktionscykeln; från bomullsodling, tillverkning och hantering av plagget, till att trycka textilen med certifierad färg. Kraven för att plaggen ska vara godkända med GOTS-märkning är att det innehåller ett minimum av 95% organiskt material.

GOTS innefattar även de sociala aspekterna som att ta hand om och säkerställa en god  arbetsmiljö och mänskliga rättigheter är uppfyllda för alla som jobbar i de olika tillverkningarna. Då ser tillverkarna till så att bland annat löner för arbetare ute på odlingarna är justerade på riktigt sätt och att arbetarna kan leva på den lön de får.

Det ska även säkerställa att miljön för dem som arbetar – är god och kraven på mängden kemikalier är stränga. Det får till exempel inte finnas några skadliga ämnen som kan påverka arbetarnas hälsa i något led i produktionen. Kontroller för att säkerställa att kraven upprätthålls i alla delar av tillverkningskedjan görs regelbundet av olika instanser under GOTS.

Slutligen ställer även GOTS höga krav på kvalitet gällande plaggen. De ska inte slitas ut lätt, utan ha en lång livslängd vilket gör att slutkunder kan köpa GOTS-certifierade plagg med gott samvete.

GOTS-certifierade leverantörer:

Earth positive logo

Earth Positive® erbjuder klimatneutrala profilkläder som är organiskt och etiskt rätt gjorda. Dem tillverkas enbart i fabriker som upprätthålls genom hållbar energi via wind och solkraft. Deras sortiment är designat som trendiga företagskläder med högkvalitet och minimerad påverkan på miljön.  Varumärket är ett no-label som möjliggör för kunder att själva märka sina plagg på det sätt som önskas. Earth Positive® är ett av få varumärken med GOTS-certifiering.

Visa katalog
Neutral logo

Neutral® levererar kläder av högsta kvalitet för män, kvinnor och barn. T-shirts, tröjor med mera som är tillverkade i 100% ekologisk Fairtrade-bomull. Varje Neutral®-produkt tillverkas och certifieras enligt de högsta miljö-, sociala och etiska standarderna i världen. Tillsammans täcker certifikaten varje enskild del av produktionsprocessen, vilket ger en garanti för att varje Neutral®-produkt tillverkas med hänsyn till människor och planeten.

Visa katalog
Cottover 2 stor transparant logo

Cottover är en bred serie basplagg av hög kvalitet, de är sköna och färgbeständiga samt hållbara över tid – gjorda på 100% ekologisk fairtrade- bomull. Cottover jobbar helhjärtat med hållbarhet och har certifikat på sina produkter som täcker de största utmaningarna vid tillverkning av kläder sett till kvalitet, hälsa, miljö och arbetsvillkor. Cottover är bland annat certifierade med GOTS och OEKO tex, svanen och Fairtrade.

Visa katalog